ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Αριθμ. Πρωτ. : 263                                                                                                                   

Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αγαπητοί μας φίλοι,

Ελπίζουμε να περάσατε ένα ΚΑΛΟ και ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Στο γράμμα που ακολουθεί μαζί με το πρόγραμμα δράσεων του τριμήνου Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2019, θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε και κάποια θέματα, που προέκυψαν κατά τους θερινούς μήνες. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τετάρτη 18 έως Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τριήμερη εκδρομή σε Άργος Ορεστικό και Καστοριά. Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής μπορείτε να προμηθευτείτε από το Πρακτορείο. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες ελεύθερες θέσεις. Επικοινωνήστε με το Πρακτορείο Splendid (2310 244260, κα Άννυ Γεωργιάδου).

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου (ώρα 11:00): Επίσκεψη και περιήγηση στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ με τίτλο: «Από το Νότο στο Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο». Συνάντηση στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου στις 10:45.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου (ώρα 19:00): Διάλεξη από τον αρχαιολόγο δρ. Francois de Callata καθηγητή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και Διευθυντή Σπουδών στο Ecole Pratiquedes Hautes Etudes, Sorbonne, Paris. Θέμα της διάλεξης είναι: Gold coin age of Alexander the Great. Quickly struck, quickly gone (Οι χρυσές κοπές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταχεία παραγωγή άμεση αποθησαύριση). Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος στο ΑΜΘ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η εκδρομή στην Πέλλα και τον αρχαιολογικό της χώρο, που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για την άνοιξη του 2020.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου (ώρα 08:00): Εκδρομή σε Αιανή και Κοζάνη. Θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη της Κοζάνης και το αρχοντικό του Γεωργίου Λασσάνη, β΄ μισό του 18ου αιώνα (όπου φυλάσσεται η Χάρτα του Ρήγα Φερραίου κλπ). Το κόστος της εκδρομής είναι 15,00€. Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Συνδέσμου από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, καταβάλλοντας 5,00€ ως προκαταβολή. Συγκέντρωση στο χώρο του ΑΜΘ στις 07:45 και αναχώρηση ώρα 08:00.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου (ώρα 11:00): Επίσκεψη στην περιοδική έκθεση που λαμβάνει χώρα στην Ροτόντα, με θέμα: «Η λάμψη του Ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα». Συνάντηση στον αύλειο χώρο του μνημείου, στις 10:45.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Δευτέρα 4 έως και Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019: Εκδρομή τεσσάρων ημερών (3 διανυκτερεύσεων), σε Αθήνα και Στυμφαλία (Μουσείο Περιβάλλοντος Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς). Πληροφορίες και δηλώσεις στο Πρακτορείο Splendid (Μητροπόλεως 29, τηλ. 2310 244260, κα Άννυ Γεωργιάδου) από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται 250,00€ (για τα δίκλινα ανά άτομο), ενώ τα μονόκλινα επιβαρύνονται με 105€ επιπλέον, ήτοι 355,00€. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται τα εξής: μεταφορά από και προς Θεσσαλονίκη με πούλμαν, διαμονή σε ανακαινισμένα δωμάτια στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) και οι περιηγήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή θα πρέπει να συνοδεύεται και από την προκαταβολή 80,00€ (για τα δίκλινα ανά άτομο) και από 100,00€ για τα μονόκλινα.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 19:00): Διάλεξη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Καλλιντζή, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, με θέμα: «Ο γεωγραφικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την παρακμήτων Αβδήρων». Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 11:00 και 11:30): Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Μέριμνας των Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107, στάση Μπότσαρη, τηλ. 2310 814403) στην έκθεση: «Κεντώντας την Μνήμη». Λόγω του περιορισμένου χώρου του μουσείου η ξενάγηση θα γίνει σε 2 γκρουπ. Καλό θα ήταν να δηλώσετε στη Γραμματεία του Συνδέσμου, από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, με ποιο από τα 2 γκρουπ θα θέλατε να ξεναγηθείτε. Συνάντηση εμπρός από το μουσείο 15΄ πριν από την έναρξη της ξενάγησης, δηλαδή, στις 10:45 για την πρώτη ομάδα και στις 11:15 για τη δεύτερη.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 18:00): Έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την τροποποίηση των άρθρων 8 και 23 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο 8 αναφέρεται γενικά στους πόρους του Συνδέσμου (συνδρομές, έκτακτες εισφορές, δωρεές κλπ) και το άρθρο 23 στον αριθμό των μελών του Δ. Σ. του Συνδέσμου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα αλλά στις 18:30. Η Συνέλευση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος στο ΑΜΘ. Παρακαλείσθε να παρευρεθείτε. Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την απώλεια δύο πολύ αγαπητών μελών του Συνδέσμου, της Τζένης Παρμενίδου, που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Ιούνιο και της Φράνσις Χανού, που έφυγε τον Ιούλιο. Το Δ. Σ. απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους. Θα τις θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εξάλλου ότι η κόρη της Τζένης Παρμενίδου, Ρένα, θα παραθέσει δείπνο στη μνήμη της μητέρας της, το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου σε εστιατόριο της Αθήνας, στα άτομα του Συνδέσμου που θα βρίσκονται στην Αθήνα με την ευκαιρία της εκδρομής μας. Θα σας παρακαλούσαμε θερμά όσοι θα θέλατε να παραβρεθείτε στο δείπνο να το δηλώσετε στο Πρακτορείο μαζί με τη δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή της Αθήνας. Το εστιατόριο και η ώρα του δείπνου θα σας ανακοινωθούν εγκαίρως.

Θα θέλαμε για ακόμη μια φορά να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα έσοδα του Συνδέσμου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών του. Ο Σύνδεσμος δεν έχει λάβει, μέχρι σήμερα καμία απολύτως επιχορήγηση από κάποιο φορέα, στηρίζεται ως εκ τούτου στις συνδρομές των μελών του. Από έναν έλεγχο που κάναμε στο Αρχείο και το Ταμείο διαπιστώθηκε ότι κάποια, όχι λίγα, μέλη δεν έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις για περισσότερα από 3 (τρία) χρόνια. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. τα άτομα αυτά διαγράφονται και στο εξής δεν θα συμμετέχουν στις εκδρομές και στις λοιπές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Οι Φίλοι που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία και να πληροφορηθούν με ποιους τρόπους μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Αν πιστεύετε ότι ο Σύνδεσμος των Φίλων είναι βοηθός και αρωγός στο έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, βοηθήστε τον κι εσείς με τη συνέπεια σας.

Σας υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της Γραμματείας του Συνδέσμου είναι Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από 11:00 έως 13:00.

Κλείνοντας σας ευχόμαστε να έχετε ένα πολύ καλό και δημιουργικό ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

Φιλικά

Το Δ. Σ. του Συνδέσμου

Δημοσιεύτηκε στο Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Εκθέσεις