ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Αριθμ. Πρωτ. 170

Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2017

Αγαπητοί μας φίλοι,

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα θέλαμε εκτός από το νέο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συνδέσμου να σας ενημερώσουμε ότι τη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το πρωί (από 10:00 έως και 12:00), θα γίνει κατασκευή στολιδιών και στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο φουαγιέ του ΑΜΘ. Το στολισμό θα κάνουν παιδιά υπό την καθοδήγηση του αρχαιολόγου του υπεύθυνου για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου. Σας καλούμε να φέρετε τα παιδιά σας ή και τα εγγόνια σας και να λάβουν μέρος σ’ αυτή την όμορφη εκδήλωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του πρώτου τριμήνου του 2018, αυτό έχει ως ακολούθως:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου (ώρα 10:30): Επίσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12 – 14) και ξενάγηση στην έκθεση με τίτλο: «Θεσσαλονίκης Εμπόριο 1870 – 1970». Η συγκέντρωση θα γίνει εμπρός από το Κέντρο στις 10:15. Λόγω του περιορισμένου χώρου ενδέχεται να γίνουν δύο ομάδες.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου (ώρα 19:00): Διάλεξη από την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη, Προϊσταμένη Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, με θέμα: «Η ανασκαφή στο Φαληρικό Δέλτα». Η διάλεξη θα γίνει στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος του ΑΜΘ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου (ώρα 20:00): Η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα του Μπαρ – Ρεστοράν «La Place mignonne – Λα πλας Μινιόν», Εθνικής Αμύνης 4, τηλ. 2310 288354, Μέγαρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.  Η τιμή της εκδήλωσης είναι 20€. Όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια το γούρι της χρονιάς είναι προσφορά του Κοσμηματοπωλείου «Δημιουργικό» της Άννας Βιλδιρίδη και Λευτέρη Μακρή, Τσιμισκή 60.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου (ώρα 10:00): Επίσκεψη και ξενάγηση στους Ι. Ν. Νέας Παναγίας (Ηλύσια) και Αγίου Αντωνίου, από τη αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο Ε. Μαρκή. Η συνάντηση θα γίνει στην αυλή της Νέας Παναγίας στις 09:45.

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00): Επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση με τίτλο: «Το τέλος της παλιάς μας πόλης» – μια εξιστόρηση για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Διευθυντή του ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Επαμεινώνδα. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, Βασ. Όλγας 108, Βίλα Καπαντζή, (απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως). Συνάντηση στην αυλή του ΜΙΕΤ στις 17:45.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00): Διάλεξη από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα: «Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μουσειολογική μελέτη και τα συμπεράσματα από τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του». Η διάλεξη θα λάβει χώρα στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, στο ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (ώρα 11:00): Διάλεξη από τον καθηγητή του Τομέα Σεισμολογίας – Γεωφυσικής, του ΑΠΘ, Δρ Κωνσταντίνο Παπαζάχο, με θέμα: «Από το σεισμό της Σκάρφειας (426 π.Χ.) στο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη. Πως οι ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες διαμορφώνουν τη σύγχρονη σεισμολογική γνώση». Η ομιλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τον σεισμό του ΄78 στην πόλη μας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος του ΑΜΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Παρασκευή 2 Μαρτίου (ώρα 16:30): Παρακολούθηση των Β΄ Χαιρετισμών στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Σοχό. Συγκέντρωση ώρα 16:15 στο χώρο του ΑΜΘ και αναχώρηση για το Σοχό με πούλμαν στις 16:30. Το κόστος ανέρχεται στα 10€. Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Συνδέσμου από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, καταβάλλοντας τα 10€.

Τετάρτη 14 Μαρτίου (ώρα 19:00): Διάλεξη από την αρχαιολόγο Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, με θέμα: «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Από τον σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή διάκριση». Η διάλεξη θα γίνει στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, στο ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.  

Τετάρτη 21 Μαρτίου (ώρα 17:00): Απολογισμός των δράσεων του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την περίοδο Μάρτιος 2017 – Μάρτιος 2018. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνεδρίαση θα επαναληφθεί μία ώρα αργότερα, δηλαδή ώρα 18:00. Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη.

Η Πρόεδρος και Δ. Σ. του Συνδέσμου σας εύχονται ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και έναν ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ.

Φιλικά

Το Δ. Σ. του Συνδέσμου

Δημοσιεύτηκε στο Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Νέα